12 effektive tips til oppustethed

Det er ikke ualmindeligt, at maven snor sig, og de fleste mennesker oplever en oppustet mave på et eller andet tidspunkt. Men du kan let reducere din ballonmave med fysisk aktivitet, kosttilskud og massage.

Med nogle livsstilsændringer kan du forhindre oppustethed en gang for alle.

Når du har meget luft i maven, ser din mave større ud end normalt, og du føler dig ofte mæt og har en fornemmelse af, at den er tæt omkring din mave. Det er ømt og smertefuldt.

Dette skyldes normalt ophobning af gas i mave-tarmkanalen, der strækker sig fra maven via tyndtarmen, tyktarmen og endetarmen.

I denne artikel overvejer vi teknikker til hurtigt og effektivt at gøre din mave glad igen. Og så ser vi på, hvordan du kan reducere oppustethed i det lange løb.

Men først lidt om baggrunden:

Hvorfor er jeg så oppustet i maven?

Oppustethed opstår ofte umiddelbart efter et måltid.

  • Årsagen kan være fordøjelsesproblemer såsom forstoppelse, fødevareallergi eller intolerance. Når det, der rent faktisk går ud, i stedet lægger sig i tyktarmen, kan det føre til oppustethed og en følelse af ubehag.

Derudover kan overskydende gas forekomme bag afføringen, hvilket kun gør ondt værre.

  • Men din diæt siger også: For meget kulsyreholdig drik, salt eller sukker og mangel på fiber nok kan også gøre din mave større end normalt.
  • Nogle kvinder oplever også oppustethed forbundet med hormonelle ændringer såsom lige før eller under menstruation.

Men ved hjælp af nedenstående 15 tip kan du hurtigt slippe af med oppustet mave:

1. Gå en tur

Fysisk aktivitet kan få tarmene til at bevæge sig, og det kan frigive overskydende gas og afføring. Det er især vigtigt at sætte dine tarme i bevægelse, hvis du føler dig forstoppet.

Tag en rundvisning i kvarteret for at aflaste gastrykket.

2. Et varmt bad

Varmt vand kan lindre ubehag i maven. Afslapning kan i sig selv reducere stressniveauet i kroppen og reducere oppustethed i mave-tarmkanalen.

3. Yoga for maven

Nogle yogastillinger er meget effektive til at frigive overskydende gas i mave-tarmkanalen.

Dette gælder især for Child Pose, der strækker sig både tilbage og hofter.

Oppblåst mage yoga
Child pose er effektiv teknikk for å spenne av magen

Du kan også prøve Happy Baby Position (Ananda Balasana). Her ligger du på ryggen og griber tæerne. Det åbner hofter, lyske og bryst og lindrer ubehag i lænden.

4. Forøg fiberindtag

Fiber kan forhindre forstoppelse og oppustethed. Det er ikke ualmindeligt, at vi får for lidt fiber. I USA får for eksempel kun 5 procent nok fiber hver dag.

Den anbefalede daglige mængde er 25 gram for kvinder og 38 gram for mænd.

Men pas på ikke at overdrive det. Hvis du pludselig begynder at øge dit fiberindtag, kan det føre til endnu mere gas og oppustethed.

Bliv fortrinsvis under 70 gram fiber dagligt.

5. Udskift sodavand med vand

Kulsyreholdige drikkevarer indeholder gas, der kan opbygges i tarmen. Kuldioxid i boblende vand kan forårsage ballonmave.

Ikke mindst kan sukker eller kunstige sødestoffer forårsage det samme. Mere gas og mere oppustethed.

Du kan undgå dette problem med rent drikkevand. Vand i sig selv kan være godt for langsom mave og forstoppelse.

6. Bliv mere aktiv

Fysisk aktivitet og motion kan fremskynde maven og lette gas i tyktarmen. Derudover frigiver træning natrium fra kroppen gennem sved, hvilket kan lindre vandretention (vand i kroppen).

Drik rigeligt med vand før og efter træning for at forblive hydreret, da dehydrering kan gøre forstoppelse værre.

7. Kosttilskud for mave og tarm

Vælg et godt supplement som BioBalance til maven. Sørg for, at den indeholder ingredienser, der er vigtige for et godt tarmesundhed. Eksempler på dette er blæreknyt og ekstrakt fra triphala.

8. Spis regelmæssigt

Det er ikke ualmindeligt at opleve oppustethed lige efter et stort og tungt måltid. Du kan undgå problemet ved at spise mindre måltider hver dag, hvilket kan holde fordøjelsessystemet i bevægelse.

At spise hurtigt kan føre til mere luft ind i fordøjelseskanalen. Og du bør også undgå at drikke med sugerør, da det kan føre til mere gas og oppustethed.

Forsøg at spise langsomt for at undgå at sluge meget luft under måltidet.

9. Spar på saltet

Overskydende natrium får kroppen til at holde fast i mere vand. Dette kan give en hævet og oppustet følelse i underlivet, men også i andre dele af kroppen, såsom hænder og fødder.

10. Lav FODMAP-diæt

Overvej at skifte til en lav FODMAP-diæt. FODMAP er en type kulhydrat, der forekommer i mange forskellige fødevarer. En gennemgang fra 2012 viste, at en sådan diæt kan forbedre symptomerne hos mindst 74 procent af dem, der kæmper med irritabel tarmsyndrom (IBS).

Typiske symptomer på dette er oppustethed, flatulens og ubehag i maven.

11. Lav lidt mavemassage

Massér din mave for at få dine tarme i bevægelse. Prøv især at massere tyktarmen.

Dette er hvad du gør:

  • Placer dine hænder lige over højre hofteben
  • Gnid dine hænder i cirkulære bevægelser, mens du trykker let opad mod højre side af ribbenene
  • Flyt dine hænder langsomt mod den øverste del af maven mod venstre ribben
  • Flyt dine hænder ned mod venstre hofteben
  • Gentag efter behov

Husk, at det ikke skal skade, i hvilket tilfælde det er bedst at afslutte massagen.

Massasje mage
Gjør magemassasje selv eller få noen til å hjelpe deg

12. Hold en maddagbog

Vi ser ofte, at madintolerance kan forårsage oppustethed. Fødevareintolerance kan føre til ekstra gas i fordøjelseskanalen. For eksempel, hvis du har en intolerance over for lactose, vil din krop ikke være i stand til at fordøje det lactosesukker, der findes i mejeriprodukter.

Mange har også intolerance over for gluten. 

Vær forsigtig, hvis du oplever oppustethed efter måltiderne. Skriv ned hvad du spiser, og efterhånden bliver det lettere at finde ud af, hvad din mave ikke kan lide.

Du kan laste ned matdagbok hos Helsedirektoratet

Du kan slippe af med oppustet mave

Et kosttilskud som BioBalance indeholder en række ingredienser, der er vigtige for god tarmsundhed, herunder 400 mg blæreevne og 150 mg ekstrakt fra triphala. Blæretang kan bidrage til sund tarmsundhed og fordøjelse, mælkebøtte kan bidrage til præbiotisk gastrointestinal effekt, artiskok kan bidrage til et normalt fordøjelsessystem, Triphala hjælper med at opretholde fordøjelsesfunktion, fordøjelseskomfort og naturlige afføringer, Terminalia Belerica kan hjælpe med at vedligeholde slimhinden i fordøjelseskanalen, Emblica Officinalis kan bidrage til en sund fordøjelseskanal og Tamarind kan bidrage til en mere behagelig fordøjelse. 

Prøv BioBalance i 60 dage

50% rabat – kun kr 174,-

Indtast dit telefonnummer

Du vil blive sendt videre til en ordreformular, udfyldt med oplysninger knyttet til dit telefonnummer. Her kan du læse mere om abonnement og vilkår, før du bestiller. Du bestiller ikke noget endnu.