17 ultimative tricks mod luft i maven

Det er ikke ualmindeligt, at der dannes luft eller gas i maven, når tarmen nedbryder bakterier i tyktarmen. Det kan være ekstremt ubehageligt, og give blandt andet kramper, hævelser og oppustethed i underlivet.

I de fleste tilfælde er problemet helt ufarligt, og gas passerer normalt gennem tarmen 13 til 21 gange på en dag. Symptomer som forstoppelse eller diarré kan dog blokere luften.

I denne artikel har vi samlet 17 tricks til at slippe af med luft i maven.

1.  Slip luften

Hvis du forsøger at holde på luften, kan det kun gøre ondt værre. Det kan forårsage oppustethed, ubehag og smerte. Slip luften for at undgå disse symptomer.

2. Vent ikke med toiletbesøg

At gå på toilettet og aflaste tarmen kan i sig selv hjælpe på luft i maven. En god afføring kan frigive gas, der har ophobet sig i tarmene.

3. Tyg maden ekstra meget

Et trick til at reducere mængden af ​​luft i tarmen er at spise maden langsomt. Tyg gerne hver bid op til 30 gange. Så hjælper du kroppen med fordøjelsen og samtidig forhindrer du en masse luft. Prøv at sidde stille, når du spiser. At spise, mens du er i bevægelse, vil gøre dit tarmsystem endnu mere uroligt.

4. Drop tyggegummi

Det, der sker, når du tygger tyggegummi, er, at du også sluger luft, hvilket kan give vind i systemet. Derudover indeholder sukkerfrit tyggegummi kunstige sødestoffer, som i sig selv kan give oppustethed og gas.

5. Hvad med sugerør?

Er du på restaurant og får udleveret et sugerør, kan du for mavens skyld lægge det væk. Når du drikker gennem et sugerør, sluger du samtidig store mængder luft.

Men det samme kan ske, hvis du drikker direkte af en flaske, alt efter flaskens størrelse og form.

Bed hellere bare om et normalt glas.

6. Røgens virkning 

Rygning i sig selv har mange negative ringvirkninger, og uanset om du ryger en almindelig cigaret eller en elektronisk cigaret, så får rygning luft ind i fordøjelseskanalen.

Endnu en god grund til at stoppe med at ryge.

7. Drop kuldioxiden

Kulsyreholdige drikke som cola og læskedrikke efterlader meget luft i maven. Dette kan forårsage oppustethed og ubehag. Prøv kulsyreholdige drikkevarer, hvis du er generet af meget luft i maven.

8. Fødevarer, der giver luftproblemer

Prøv at undgå fødevarer fra denne liste, hvis du har irritabel tyktarm:

  • Kunstige sødestoffer som aspartam og sorbitol
  • Broccoli, kål og blomkål
  • Mejeriprodukter
  • Hvidløg og løg
  • Fødevarer med højt fedtindhold
  • Bælgplanter som bønner, ærter og linser
  • Svesker
  • Krydret mad

Brug gerne en maddagbog til at se, hvad der udløser mest luft. Mange tyr også til en FODMAP diæt for at skabe bedre forhold i maven.

FODMAP er en samlebetegnelse for forskellige grupper af svært fordøjelige kulhydrater.

Matdagbok luft i magen
Skriv gerne ned, hvad du spiser for at finde ud af, hvad der skaber luft i maven

9. Kaffe eller the?

Koffein er et stimulerende middel og kan gøre dig dårlig i maven. Te lavet af anis, kamille, ingefær eller pebermynte er derimod et glimrende alternativ.

Anis i sig selv virker som et mildt afføringsmiddel og bør derfor undgås, hvis dit problem er diarré. Men det kan være en hjælp, hvis luftproblemerne skyldes forstoppelse.

10. Fennikelfrø

Dette er en gammel løsning til at forhindre storme i tarmkanalen. Tyg en teskefuld fennikelfrø for mavens skyld.

PS: Undgå fennikel hvis du er gravid eller ammer. 

11. Pebermynte til maven

Kapsler med pebermynteolier har en lang tradition for at arbejde mod oppustethed, forstoppelse eller gasophobning. Studier viser at det kan have en positiv effekt

Tests i laboratorier viser, at pebermynteolie får glatte muskler i fordøjelseskanalen til at slappe af.

For at undgå uønskede virkninger på lukkemusklen mellem spiserøret og maven, bør du tage pebermynteolie i kapsler, der opløses længere nede i fordøjelseskanalen.

12. Læg noget varmt på maven

Et tip er at placere en varmedunk eller varmepude på maven, hvis du har meget luft. Varmen får musklerne i tarmen til at slappe af, og gassen hjælper med at bevæge sig gennem tarmsystemet.

Varme kan også lindre ubehag i maven.

13. Tilsæt lidt æblecidereddike til vandet

Æblecidereddike hjælper med produktionen af ​​mavesyre og fordøjelsesenzymer. Det kan hjælpe med at lindre luftsmerter hurtigt.

Tilsæt en spiseskefuld eddike til et glas koldt vand og drik før måltidet. Dette er for at forhindre gas og oppustethed.

Husk at skylle munden med vand bagefter, da eddike ikke er så godt for tandemaljen.

14. Træning mod luften 

Nogle blide øvelser får musklerne i tarmen til at slappe af. Dette får igen gas til at flyde mere jævnt gennem fordøjelsessystemet.

At gå eller lave yoga efter et måltid er især gavnligt.

15. Pust vejret ud af maven

I nogle tilfælde kan indånding af for meget luft øge mængden af ​​gas i tarmene. Nogle dybe vejrtrækningsteknikker kan dog hjælpe med at lindre ubehag i maven forbundet med meget luft.

16. Læs etiketten

Gør det til en vane at læse etiketten på de fødevarer, du køber. Hvis du for eksempel oplever flatulens i mejeriprodukter, kan du have laktoseintolerance.

Vær opmærksom på, hvad du spiser, i så fald prøv varianter med lidt laktose.

Husk også, at visse ufordøjelige kulhydrater i sukkerfrie fødevarer kan føre til øget gas.

17. Giv din mave de rigtige kosttilskud

Et kosttilskud som BioBalance indeholder en række ingredienser, der er vigtige for en god tarmsundhed, herunder blæretang kan bidrage til sund tarmsundhed og fordøjelse, mælkebøtte kan bidrage til præbiotisk mave-tarm effekt, artiskok bidrager til et normalt fordøjelsessystem, Triphala kan hjælpe aktivere fordøjelsen, Terminalia Belerica kan hjælpe med at vedligeholde slimhinden i fordøjelseskanalen, Emblica Officinalis kan bidrage til en sund fordøjelseskanal og Tamarind kan bidrage til en mere behagelig fordøjelse.

Prøv BioBalance i 60 dage

50% rabat – kun kr 174,-

Indtast dit telefonnummer

Du vil blive sendt videre til en ordreformular, udfyldt med oplysninger knyttet til dit telefonnummer. Her kan du læse mere om abonnement og vilkår, før du bestiller. Du bestiller ikke noget endnu.