Derfor er tarmfloraen så vigtig for maven

Så snart du glider ud af din mors mave og tager dit første åndedrag, får du tilført essentielle bakterier, der er så vigtige for en god tarmflora. Når vi taler om tarmsundhed, henviser vi til balancen mellem mikroorganismer, der lever i vores fordøjelseskanal.

Faktisk overføres babyer, født på traditionel vis, en anden type bakterieflora, end børn født ved kejsersnit.

Som vi vil se i denne artikel, finder vi et travlt liv i den nederste del af tyndtarmen og i tyktarmen. Og en god tarmflora er helt afgørende for et godt fysisk og mentalt helbred og et godt immunforsvar.

Du er millionær

Din krop består af billioner af bakterier, vira og svampe. Vi kalder dem mikrobiom. Dette er en samling af mikroorganismer, der lever på de indre og ydre overflader af mennesker, dyr, planter og svampe.

Mens nogle bakterier er forbundet med sygdom, er andre bakterier vitale for immunsystemet, hjertet, din vægt og mange andre aspekter af et godt helbred.

Langt størstedelen af ​​bakterierne er placeret i tarmene og på din hud.

Du har endda flere bakterieceller i din krop, end du har kropsceller!

For at sætte det i perspektiv, så har du flere bakterier i kroppen en der findes mennesker på jorden.

Tilsammen vejer alle disse mikrober op til 1-2 kilo, hvilket svarer til vægten af ​​vores hjerne. Og de er ekstremt vigtige for dit helbred, men som vi vil se, kan andre forårsage sygdom og er bakterier i tarmen, vi helst skal undgå.

Tarmfakta:

 • Omkring 100 billioner bakterier er i tarmen, og de producerer metabolitter, der har en gavnlig effekt på tarmen.
 • 70-80% af kroppens immunceller er koncentreret i tarmen
 • Der er 100 millioner neuroner placeret langs tarmen, som producerer forskellige neurotransmittere, der regulerer humør og mæthed.
 • 95% af kroppens samlede serotonin er i tarmen
bifidobakterier
bifidobakterier

Millioner af år

Mennesker har udviklet sig til at leve med mikrober i millioner af år. Havde det ikke været for mikroberne, havde vi sandsynligvis ikke overlevet!

Og det hele startede allerede, da du tog dit første åndedrag og sagde “hej, verden!”

Det første, der sker, er, at du bliver udsat for mikrober, når du går gennem fødselskanalen. Nogle undersøgelser viser dog, at man kommer i kontakt med mikroberne allerede mens man er inde i livmoderen.

Mikrobiomet påvirker kroppen på flere måder:

1. Gennem modermælken: Nogle af de første bakterier, der vokser i barnets tarm, kaldes bifidobakterier. Dette er den næststørste gruppe af probiotika. De tager sig af at fordøje sunde sukkerarter i modermælken som er vigtigt for vækst.

2. Gennem fiber: Nogle bakterier fordøjer fibre og producerer mindre kæder af fedtsyrer, som er vigtige for tarmens sundhed. Fiber kan i sig selv være med til at forebygge vægtøgning, diabetes, hjertesygdomme og andre højrisikosygdomme.

3. Immunforsvaret: Tarmmikroberne har også indvirkning på dit immunforsvar. Mens de kommunikerer med immunceller, kan mikroberne holde styr på, hvordan kroppen reagerer på infektion.

4. Hjernens sundhed: Ifølge nyere forskning kan mikrober også påvirke centralnervesystemet, som styrer hjernens funktion.

Som du kan se, påvirker mikroberne mange vigtige funktioner i kroppen og er afgørende for et godt helbred.

En bakterie, der for eksempel er vigtig for os, er Escherichia coli. Det findes hovedsageligt i tyktarmen hos dyr og mennesker. Det kan dog også være årsag til infektiøs gastroenteritis (diarrésygdom) og urinvejsinfektioner.

Hvordan får man en god tarmflora?

1. Sukker og sødestoffer påvirker tarmfloraen

Ifølge undersøgelser kan meget sukker eller kunstige sødestoffer forårsage dysbiose i tarmen, som er en ubalance af tarmmikrober.

Vestens traditionelle kost med meget sukker og fedt er derfor uheldig, og kan påvirke mikroberne negativt. Dette kan igen påvirke vores hjerne og adfærd.

I et studie gengivet i National Institutes of Health viser også, at kunstige sødestoffer kan påvirke blodsukkerniveauet negativt på grund af deres effekt på tarmfloraen.

Det betyder, at sødestoffer kan øge blodsukkerniveauet, selvom der ikke er sukker.

2. Undgå stress

For at undgå ubalance i tarmfloraen er det vigtigt at undgå stress.

Stress kan antage mange former, og eksempler på dette er:

 • Psykologisk stress
 • Eksternt miljø, såsom ekstrem varme, kulde eller støj
 • Søvnmangel
 • Forstyrrelse af døgnrytmen

For at håndtere stress kan du prøve teknikker som meditation, dybe vejrtrækningsøvelser eller progressiv muskelafspænding.

Derudover kan det at motionere regelmæssigt, spise godt og sundt også reducere stressniveauet.

3. Undgå overdreven brug af antibiotika

Desværre kan vi ikke altid undgå antibiotika. Antibiotika er meget effektive til at bekæmpe bakterielle infektioner. Men disse kan også være uheldige for vores tarmflora.

De kan blandt andet skade mikrobiotika, og forårsage mangel på visse arter af gavnlige bakterier, selv 6 måneder efter brug.

I Norge blev der i 2017 udskrevet 339 recepter per 1000 indbyggere på landsbasis.

For mange antibiotika på sigt kan i værste fald føre til multiresistente bakterier, hvilket betyder, at ellers harmløse infektioner kan have dødelige udgange.

vegetar tarmflora
Vegetarsandwich

4. Grøn mave?

Maden vi spiser har stor indflydelse på vores tarmflora. 

Undersøgelser har f.eks. vist en væsentlig forskel mellem tarmmikrobene til vegetarianere undersøgelser har f.eks. vist en signifikant forskel mellem tarmmikroberne hos vegetarer og dem, der spiser kød.

En vegansk kost kan forbedre tarmens sundhed på grund af høje niveauer af præbiotiske fibre.

I et studie fulgte man for eksempel overvægtige som holdt sig til en streng vegetarisk kost, og som eliminerede alle animalske produkter, herunder kød, mejeriprodukter og æg i en måned.

Konklusionen var, at deltagerne havde mindre tarmbetændelse som følge af ændrede typer af tarmmikrober. De havde også tabt sig.

Resumé

 • For et bedre helbred og et godt immunforsvar er det vigtigt at bevare en sund tarm.
 • Ved at lave nogle livsstilsændringer og ændringer i din kost, kan du ændre mangfoldigheden og antallet af mikrober i din tarm til det bedre.
 • Det kan blandt andet være nyttigt at få den rigtige næring til tarmen, og det er blandt andet Triphala-ekstrakt, artiskok, blæretang og Tamarind-ekstrakt.
 • Undgå unødvendig brug af antibiotika og også desinfektionsmidler.
 • Få nok søvn og prøv at træne regelmæssigt. 

2 kapsler om dagen

Der findes også kosttilskud, der forsyner maven med vigtige ingredienser til en god tarmflora: BioBalance indeholder 7 forskellige ingredienser, der har en dokumenteret effekt på mave og tarm, inklusive 400 mg blæretang og 150 mg triphala-ekstrakt. Blæretang kan bidrage til sund tarmsundhed og fordøjelse, mælkebøtte kan bidrage til præbiotisk gastrointestinal effekt, artiskok kan bidrage til et normalt fordøjelsessystem, Triphala kan hjælpe med at aktivere fordøjelsen, Terminalia Belerica kan hjælpe med at vedligeholde slimhinden i fordøjelseskanalen, Emblica Officinalis kan bidrage til en sund fordøjelseskanal og Tamarind kan bidrage til en mere behagelig fordøjelse. Du kan læse mere om studier på produktet her.  

Prøv BioBalance i 60 dage

50% rabat – kun kr 174,-

Indtast dit telefonnummer

Du vil blive sendt videre til en ordreformular, udfyldt med oplysninger knyttet til dit telefonnummer. Her kan du læse mere om abonnement og vilkår, før du bestiller. Du bestiller ikke noget endnu.