Flatulens: Derfor bør du slippe luften fri

Prut, eller flatulens, som vi også kalder det, er udledning af tarmgas fra endetarmsåbningen. Overdreven flatulens kan være meget generende for den berørte person, især hvis den ledsages af lyd eller lugt.

Vidste du, at en gennemsnitlig prut kan have en volume på 80 dB?

Det svarer til støjniveauet fra en trafikeret gade i centrum. Til sammenligning ligger et normalt vind på omkring 65 dB, hvilket betyder, at den sjældent går ubemærket hen. Tværtimod kan det skabe grimasser for publikum og være ekstremt pinligt for dem, der forårsager støjen.

Den største flatus, kan have en hastighed på 11 km/t.

I denne artikel får du alt, hvad du behøver at vide om luft i maven, og vi giver dig også rådene til at undgå en masse luft i maven. Ikke mindst forklarer vi, hvorfor du skal undgå at lukke vinden inde.

Læs også: 17 ultimative råd mod luft i maven

Hvad er flatulens?

Flatulens er en normal og naturlig fysiologisk proces i kroppen. Tarmgas opstår som følge af nedbrydning af næringsstoffer i tyk- og tyndtarmen, og især kulhydrater.

Vi bruger først udtrykket flatulens, når mængden af ​​gas er stor, og lugten er ubehagelig.

Det er almindeligt at udlede omkring 100 milliliter gas i timen.

En flatus dannes hovedsageligt af kuldioxid, oxygen, nitrogen, brint og nogle gange metan. Sidstnævnte forårsager den dårlige lugt.

flatulens tarmgass
30 liter gas passerer gennem tarmsystemet hver dag, men kun en lille del frigives som en flatus

Den intense følelse, du mærker forud for en prut, skyldes altså gas, der er fanget i tarmen. Da denne gas ikke har anden flugtvej end ud af endetarmsåbningen, opbygges den med stigende tryk, hvis man holder igen, og det kan igen give gassmerter.

Læs også: 12 effektive tips mod oppustethed

Den anden måde at slippe af med gas på er i øvrigt gennem bøvs (eructation).

Men mens bøvsen opstår som frigivelse af gas i den øvre mave og spiserør, opstår flatulens i den nedre mave-tarmkanal.

Bemærk, at overdreven luft fra endetarmsåbningen kan skyldes irritabel tyktarm eller intolerance over for visse fødevarer. Længere nede vil vi se på fødevarer, der ofte er trigger for tarmen.

Hvor meget luft er normalt?

Det er helt normalt, og endda sundt, at droppe en prut regelmæssigt. Men overdreven luft fra tarmene kan være et tegn på et fordøjelsesproblem, eller at du spiser forkert.

En god balance i maven afhænger af en varieret kost bestående af både proteiner og fiberrige fødevarer som frugt og grønt. Sidstnævnte kan i og for sig også give almindelig tarmgas, men de er med til at skabe en sund balance mellem mavebakterier.

Det er almindeligt at holde prutte omkring 15-20 gange om dagen, og der er ingen forskel på mænd og kvinder. De fleste er lugtfri og fungerer som såkaldte ”sneakers”.

Ikke desto mindre er det mere almindeligt, at kvinder holder mere, hvilket kan give en oppustet mave. Mænd er ofte mere tilbøjelige til at give slip på en prut uden at bekymre sig så meget. Dog viser en undersøgelser at kvinders flatus er mere ildelugtende end hos mænd.

Ifølge undersøgelsen viste det sig, at mænd havde en svovlkoncentration på 0,59 i hver prut, mens den blev registreret omkring 1,77 hos kvinder.

Mængden varierer uanset individuelt niveau, og styres af en række faktorer såsom kost. Nogle prutter et par gange om dagen, andre op til 40 gange.

promp
En kvindelig flatus formodes at indeholde mere svovlkoncentration og dermed lugte mere

Hold ikke en vind tilbage

Selvom det er god praksis at holde gassen i sociale grupper, er det ikke klogt at gøre det over længere tid. Tarmgassen indeholder næringsstoffer, som vi har brug for, herunder nitrogen, kulhydrater, brint, metan og svovl.

Det meste af luften er derfor næringsstoffer, der er byggesten for kroppen. De optages i blodet, og uden tarmgas havde vi faktisk ikke overlevet!

Hver dag passerer 30 liter gas gennem tarmsystemet. Heraf siver 2,5 liter ud af endetarmsåbningen.

Vi skelner i øvrigt mellem det man kalder guerillaprut, en type der fordamper meget, og de mere larmende prutter. De er mere eksplosive, men ikke nødvendigvis lugter så meget.

Hvordan undgår man for meget luft?

Regelmæssig flatus er derfor både sundt og vigtigt. Men hvis det blæser for meget, kan det være irriterende og ikke mindst irriterende for den pågældende.

Nedenfor finder du derfor nogle gode råd til dig, der kæmper med luft i maven:

1. SPIS LANGSOMT. Det meste af den gas, der dannes i kroppen, skyldes indtaget luft. Du kan ikke undgå at sluge luft, men spiser du hurtigt, sluger du mere luft, end hvis du spiser langsomt. Så det er ikke klogt at spise på farten.

2. DROP TYGGEGUMMI. Dem, der tygger tyggegummi i løbet af dagen, sluger mere luft end dem, der ikke gør. Hvis du er bekymret for dårlig ånde, kan du prøve sukkerfri mynte. Frisk mundskyl kan også hjælpe med at reducere bakterier, der forårsager dårlig ånde.

3. BEGRÆNS FØDEVARER, DER SKABER TARMGAS. Især kulhydrater er ofte mere syndige, når det kommer til gasdannelse, da de let gærer i tarmen. Du bør undgå bønner, kål, broccoli, fuldkorn, sorbitol, løg og frugter. Også alle mejeriprodukter, herunder mælk og ost. Kartofler, pasta, hvede og majs kan også give luft i maven.

Mange har også gavn af en lav-FODMAP-diæt

4. UNDGÅ BRUS, ØL OG ANDRE KULSYREDRIKKE. Luftboblerne i kulsyren er især kendt for at føre til luft, men noget af denne luft kan også nå fordøjelseskanalen og dermed finde vej længere ud af endetarmsåbningen. Erstat i stedet kulsyreholdige drikke med vand, te, vin eller sukkerfri juice.

5. PRØV ET KOSTTILSKUD. BioBalance indeholder 7 aktive ingredienser med effekt på mave- og tarmsundhed, samt din fordøjelse. Blæretang kan bidrage til sund tarmsundhed og fordøjelse, mælkebøtte kan bidrage til præbiotisk gastrointestinal effekt, artiskok kan bidrage til et normalt fordøjelsessystem, Triphala kan hjælpe med at aktivere fordøjelsen, Terminalia Belerica kan hjælpe med at vedligeholde slimhinden i fordøjelseskanalen, Emblica Officinalis kan bidrage til en sund fordøjelseskanal og tamarind kan bidrage til en mere behagelig fordøjelse.

Prøv BioBalance i 60 dage

50% rabat – kun kr 174,-

Indtast dit telefonnummer

Du vil blive sendt videre til en ordreformular, udfyldt med oplysninger knyttet til dit telefonnummer. Her kan du læse mere om abonnement og vilkår, før du bestiller. Du bestiller ikke noget endnu.

Kilder: