Fordøjelse – dette SKAL du vide

Der er mange tabuer omkring, hvad der sker i de nedre dele af kroppen. Fordøjelsesproblemer, gas, uinteressante lyde og hyppige toiletbesøg er ikke noget, vi taler højt om. Men det skal vi gøre:

Der er virkelig mange, der kæmper med disse ubehag – men når du har problemer med fordøjelsen, er det også vigtigt at forstå, hvordan kroppen fungerer.

Det menneskelige fordøjelsessystem er utroligt fascinerende, kompliceret og avanceret.
Men også sårbar.

Fordøjelsesprocessen 1-2-3:

Fordøjelsen er simpelthen den måde, som mave-tarmkanalen tilfører næringsstoffer til kroppen og samtidig ændrer den mad, kroppen ikke behøver at spilde.

Dette sker gennem ren kemi!

1. Det første trin i fordøjelsen opstår, når du tygger din mad. Spyt starter hele processen ved at omdanne maden til en blød masse, vi kalder bolus. Spyt gør bolus let at sluge – og den glider ned i spiserøret og passerer den nedre lukkemuskel.

Sådan ender det i maven, hvor saltsyre frigøres. Denne stærke syre nedbryder maden, og bolus ender som en suppelignende masse, vi kalder kymus.

2. Kymusmassen passerer derefter gennem mavesluft (pylorus) og ned i tolvfingertarmen (tolvfingertarm), som er den første del af tyndtarmen. Enzymer fra bugspytkirtlen, leveren og galdeblæren nedbryder chymus i endnu mindre elementer, som lettere kan ekstraheres fra tarmen og ind i kroppen.

Indersiden af ​​tyndtarmen er fodret med en stærk, foldet slimhinde og små, små tarmbunker. Og det er gennem disse tots, at fordøjet mad overføres til blodet, og alle næringsstoffer og vitaminer ekstraheres!

3. Kymen bevæger sig op til den syv meter lange tyndtarm, før den passerer den ileocecale ventil og til sidst ender i tyktarmen. Denne ufordøjede kymus opfattes nu som affald af kroppen og bliver mere og mere fast, når den passerer gennem tyktarmen: Vand ekstraheres kontinuerligt fra affaldet. Og endelig ender alt som afføring i den sidste del af tyktarmen, eller hvad vi kalder endetarmen. Nu kan hjernen signalere, at afføringen skal skubbes ud af kroppen. 

Bedre fordøyelse

Men hvordan får du en super fordøjelse?

Din fordøjelse påvirkes af den mad, du spiser, og det liv du lever, og reglerne er enkle for at få en sund, regelmæssig og behagelig fordøjelse. Den mest almindelige årsag til fordøjelsesproblemer er en ugunstig livsstil.

 1. Spis mindre fedt. Det kan bremse fordøjelsesprocessen.
 2. Men spis masser af fiber. Forskellige typer fibre påvirker også fordøjelsessystemet på forskellige måder – derfor er det vigtigt at få de typer fibre, der er opløselige i vand, og dem, der ikke er vandopløselige. En diæt med hvedeklid, fuldkorn og masser af grøntsager OG vandopløselige fibre fra f.eks. Nødder, frø og bælgfrugter er ideel til fordøjelse.
 3. Få både præbiotika og probiotika. Probiotika er de sunde bakterier, der findes naturligt i fordøjelseskanalen. Prebiotika er de næringsstoffer, disse bakterier har brug for.
 4. Drik store mængder! Men helst vand. Det hjælper fordøjelsessystemet med at klare fedt og vandopløselige fibre. 
 5. Træn! Når du sætter din krop i aktivitet, fremskynder du også madens rejse gennem fordøjelsessystemet.

Men kan kosttilskud hjælpe med fordøjelsen?

For mange kan det være en fordel at tage et skræddersyet kosttilskud til mave og tarm. BioBalance forsyner for eksempel kroppen med syv aktive ingredienser med en dokumenteret effekt på mave og tarm, hvilket kan være med til at bidrage til en sund mave.

Disse er:

 1. Mælkebøtteekstrakt med dokumenteret præbiotisk effekt. 
 2. Blæretang, kan bidrage til en sund tarmsundhed og fordøjelse.
 3. Artiskok kan bidra til et normalt fordøjelsessystem
 4. Triphala bidrager til å aktivere fordøjelsen. 
 5. Terminalia belerica bidrar til å opretholde den vigtige foring i fordøjelseskanalen.
 6. Emblica officinalis bidrager til sundheden i fordøjelseskanalen. 
 7. Tamarind bidrager til en mere behagelig fordøjelse.

For dig, der kæmper med ubehaget forbundet med fordøjelsen, kan BioBalance være en enkel og effektiv løsning på noget, der gør hverdagen kompliceret og urolig.

Prøv BioBalance i 60 dage

50% rabat – kun kr 174,-

Indtast dit telefonnummer

Du vil blive sendt videre til en ordreformular, udfyldt med oplysninger knyttet til dit telefonnummer. Her kan du læse mere om abonnement og vilkår, før du bestiller. Du bestiller ikke noget endnu.