Tarm-hjerne kommunikation: Sådan virker tarmen på hjernen

Vi har alle oplevet gode eller dårlige mavefornemmelser. Som sommerfugle i maven, når vi er nervøse. Men har du nogensinde tænkt over, at disse følelser faktisk kan påvirke din krop?

Når tarmen og hjernen kommunikerer

Som under alle forhold er kommunikation alfa og omega, og kroppens to største organer er tæt forbundet på en række måder for at sikre kommunikationen. Via milliarder af neuroner og neurotransmittere i hjernen og tarmen styres både følelsesliv, appetit og vores fysiske helbred i et konstant teamwork.

Så når der sker skader eller ændringer i hjernen, kan dette også ændre vores tarmfunktion – og omvendt kan ændringer i tarmfloraen skabe ubehag.

Men en af ​​de vigtigste ting, vi kan gøre for både tarmen, er at skabe en sund bakterieflora i tarmen.

Probiotiske melkesyrebakterier
Surmælk og yoghurt er gode kilder til probiotika.

Snacks til både tarm og hjerne

En af de bedste ting ved din tarmflora, er at sørge for at spise både præ- og probiotika i gode mængder, og det får du gennem fødevarer, der hjælper tarm og hjerne kommunikationen:

  • Omega-3. Disse fedtsyrer findes i fede fisk, men også i store mængder i den menneskelige hjerne. Omega-3 kan øge mængden af ​​gode bakterier i tarmen
  • Fermenteret mad såsom yoghurt, kefir, surkål og ost indeholder sunde mikrober, såsom mælkesyrebakterier. Fermenterede fødevarer har vist sig at ændre hjernens aktivitet. 
  • Fiberrig mad Fiberrige fødevarer som fuldkorn, nødder, frø, frugt og grøntsager indeholder alle præbiotiske fibre, som er gode for tarmbakterierne – præbiotika kan reducere mængden af ​​stresshormon.
  • Polyfenolrige fødevarer: Kakao, grøn te, olivenolie og kaffe indeholder alle polyfenoler – plantekemikalier, som fordøjes af tarmbakterierne. Polyfenoler øger mængden af ​​sunde tarmbakterier og kan også forbedre din kognitive funktion.
  • Tryptofan-rig mad Tryptofan-rige fødevarer såsom kalkun, æg og ost. Tryptofan er en aminosyre, der omdannes til serotonin, som styrer dine afføringer.

I denne nyttige artikel, kan du læse mere om præ- og probiotika

For mental og fysisk sundhed

Millioner af nerver og neuroner, neurotransmittere og andre kemikalier, der produceres i tarmen, påvirker således sammenspillet mellem hjerne og tarm – fra følelsesliv til appetit og noget så basalt som afføring.

Sørg for en ordentlig kost, gerne kombineret med en skræddersyet kost for en afbalanceret tarm. BioBalance indeholder blandt andet aktive ingredienser, der kan bidrage til den præbiotiske effekt, og skaber harmoni i fordøjelsessystemet.

Magisk for mave og tarm.

Blæretang kan bidrage til sund tarmsundhed og fordøjelse, mælkebøtte bidrager til mave-tarm-velvære med sin præbiotiske effekt, artiskok bidrager til et normalt fordøjelsessystem, Triphala kan hjælpe med at aktivere fordøjelsen, Terminalia Belerica kan hjælpe med at vedligeholde slimhinden i fordøjelseskanalen, Emblica Officinalis kan bidrage til en sund fordøjelseskanal og Tamarind kan bidrage til en mere behagelig fordøjelse.

Prøv BioBalance i 60 dage

50% rabat – kun kr 174,-

Indtast dit telefonnummer

Du vil blive sendt videre til en ordreformular, udfyldt med oplysninger knyttet til dit telefonnummer. Her kan du læse mere om abonnement og vilkår, før du bestiller. Du bestiller ikke noget endnu.